RAZPRODAJA OMEJENIH MODELOV -30%

Zakaj je kamin na bioetanol boljši kot kamin na drva, palete ali elektriko

Kamini na drva, električni kamini, kamini na pelete, kamini na bioetanol... Katerega izbrati?

 

Kamini na drva so verjetno tista vrsta kamina, ki jo pozna vsak. Prav vsi verjetno sanjamo o romantičnih večerih ob kaminu s kozarcem vina in dobro knjigo v naročju, a veliko ljudi ne pomisli, da takšni večeri niso mogoči le ob kaminu na drva.

Obstajajo namreč tudi druge vrste, meddrugim – električni kamini, kamini na pelete in ekokamini oz. kamini na bioetanol. Vsi imajo svoje prednosti in slabosti, a naše mnenje je, da so kamini na bioetanol najboljša izbira.

V naslednjih odstavkih preberite, v čem se razlikujejo od drugih vrst in katere so njihove izvrstne lastnosti.

Kamini na bioetanol v primerjavi z...

Kamini na drva

 Kamini na drva

Kot že rečeno je kamin na drva tista vrsta kamina, o kateri sanja praktično vsak. A vseeno ima le-ta tudi ogromno slabosti, na katere pred nakupom marsikdaj niti ne pomislimo. Pa poglejmo, o čem je govora.

Neekološkost

 

Verjetno ni posebno presenečenje, da kurjenje drv enostavno ni najbolj ekološka izbira. Čeprav je opazovanje tlečih drv in poslušanje prasketanja lesa nadvse prijetno in romantično, pa je do okolja zelo neprijazno.

Kamini na bioetanol so pravzaprav zelena alternativna kaminov na drva, saj delujejo na specialno gorivo za ekokamine. Slednje nastane s fermentacijo sladkorja in škroba iz organskih snovi, zato je že sama proizvodnja popolnoma ekološka.

Poleg tega pri izgorevanju nastajajo le vodni hlapi in manjše količine ogljikovega dioksida, ki pa ga bodo porabile rastline v okolici kamina.

Stalno nalaganje drv

 

Čeprav se vam morda na začetku nalaganje drv zdi zelo zabavno opravilo, pa lahko sčasoma postane zelo zoprno.

Ko sedite ob ognju morda ni tako moteče, a zavedati se morate, da se je potrebno s tem ukvarjati tudi, ko imate druga opravila. Kamin na bioetanol je v primerjavi s kamini na drva precej enostavnejši za uporabo, saj ga lahko enostavno prižgete z vžigalnikom ali daljinskim upravljalcem.

Ker 1 l bioetanola zadostuje za približno 2 uri in pol, se vam z ognjem praktično ni potrebno ukvarjati.

Izgradnja dimnika

 

Kamin na bioetanol ne potrebuje dimnika, zato je v primerjavi z kamini na drva montaža veliko enostavnejša. Mogoče ga je vgraditi v stanovanja in hiše, ki dimnika sploh nimajo, poleg tega pa se na ta način izognete visokim stroškom izgradnje.

Tako lahko v prijetni atmosferi uživate tudi, če živite v pasivnih ali nizkoenergijskih objektih.

Preveč toplote

 električni kamin

Stavbe dandanes so vedno bolje izolirane, kar je seveda super, saj prihaja do veliko manjših izgub energije, vendar lahko zato z uporabo kamina na drva hitro postane prevroče.

Nič ni bolj zoprnega kot sredi zime odpirati okna, saj je v nasprotnem primeru zrak v prostorih enostavno presuh, temperatura pa previsoka. Kamin na bioetanol je v tem pogledu idealen, saj ima približno 2 – 4 kW ogrevalne moči.

Tako se odlično obnese v prehodnem delu leta, saj oddaja dovolj toplote, da prostor dogreje, a ne pregreje.

Električnimi kamini

Nepristni izgled ognja

Za električne kamine se odločajo predvsem stranke, ki živijo v stanovanjih brez dimnika. Električni kamin je v takšnem primeru odlična izbira, saj dimnika ne potrebuje, a vseeno ne izgleda ravno pristno.

Plamen je namreč umeten in ne gori zares, zato ne izgleda niti približno tako kot izgledajo kamini na drva ali kamini na bioetanol.

Pri slednjem, kljub temu da ne potrebuje dimnika, ogenj zares gori, zato izgleda bistveno lepše.

Velika poraba

 

Čeprav je električni kamin v primerjavi s kaminom na drva ekonomsko gledano vzdržnejši, pa je vseeno precej potrošnješi od kamina na bioetanol.

Kot že omenjeno slednji porabi zelo malo goriva, medtem ko je uporaba električnega kamina precej draga.

Sploh v današnjih časih, ko cena elektrika strmo narašča, se nakup električnega kamina ekonomsko gledano ne izplača.

Kamini na pelete

Potrebna električna energija

Kamin na pelete je odlična izbira, če si želite bolj ekološkega načina ogrevanja od kaminov na drva. Peleti so namreč pridelani iz lesnih ostankov ter izgorevajo z zelo visokim izkoristkom.

V primerjavi z kaminom na drva so bolj priročni tudi zato, ker lahko prostore ogrevajo, ko vas ni doma. Kamin na pelete je v resnici neke vrste električni kamin, zato je uporaba zelo enostavna.

A kaj se zgodi v primeru izpada elektrike? Ekokamin oz. kamin na bioetanol lahko prižgemo tako z daljinskim upravljalcem kot z navadnim vžigalnikom, zato je uporaba mogoče tudi brez električne energije.

Kamin na bioetanol je odlična dekoracija

 

Poleg vseh omenjenih prednosti pa je kamin na bioetanol tudi odlična popestritev prostora. Na voljo je več različnih vrst – kotni, talni, stenski, vgradni itd. zato boste sigurno našli takšnega, ki se bo perfektno podal v vaše stanovanje.

Čeprav vas morda moti, da pri gorenju ne boste videli pravega lesa, kot bi ga pri kaminu na drva, pa naj to ne predstavlja ovire pri nakupu. Ekokamini so v zadnjih letih tako napredovali, da je mogoče dokupiti ogromno dodatkov, ki izgled kamina na bioetanol zelo približajo izgledu kamina na drva.

Dodate namreč lahko keramična drva, ki sicer ne gorijo, a dajo ognju zelo pristen videz. Prepričani smo, da boste v hladnejšem delu leta ves čas komaj čakali, da se boste zvečer ulegli pred prekrasen ekokamin.